Een assessment voorbereiden: hoe doe je dat?

Tegenwoordig worden assessments steeds vaker toegepast tijdens een sollicitatieprocedure. Het is voor werkgevers de ideale manier om de kwaliteiten en competenties van hun sollicitanten te beoordelen. De kans is dus aanwezig dat ook jij binnenkort een assessment moet gaan maken. Hoe kan je voorbereid aan een assessment beginnen? In dit artikel geef ik een aantal handige tips voor het voorbereiden van een assessment. 

Twee onderdelen in een assessment

De meeste assessments in een sollicitatieprocedure bestaan uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is een persoonlijkheidstest. Hierin komen meerdere vragen aanbod over jouw als persoon op de werkvloer. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor stress? Of zoek je snel naar bevestiging? Meestal wordt er na het afnemen van de persoonlijkheidstest een gesprek afgenomen om naar een onderbouwing van jou gegeven antwoorden te vragen. Het tweede onderdeel van een assessment is per functie verschillend. Vaak bestaat het tweede onderdeel uit een interview, rollenspel of een uitgebreide test. 

Oefen assessments online

Bij de meeste assessments wordt er vooraf uitgelegd op welke onderdelen je beoordeelt wordt. Is dit je niet uitgelegd? Twijfel dan niet een vraag ernaar. Dit toont interesse en initiatief aan. Het laat zien dat je vooral je best wil doen om de beste kant van jezelf te laten zien. Vervolgens kun je de assessment oefenen op het internet. Er zijn verschillende bedrijven die op hun websites oefen assessments aanbieden tegen betaling. 

Houd rekening met de tijd

De meeste assessments hebben een tijdslimiet. Je krijgt jammer genoeg niet alle tijd om bepaalde vragen op te lossen. Wanneer je aan het werk bent, heb je hier tevens ook niet heel de dag de tijd voor. Weet je het antwoord niet? Blijf dan niet te lang bij een vraag hangen. Zo voorkom je dat je voor de andere vragen in tijdnood komt. 


Wil je graag een assessment oefenen? Neem dan gelijk een kijkje op hellotest.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *