De rollen van een leraar tijdens het lesgeven voor de klas 

De laatste paar jaren wordt het steeds populairder om kritischer te kijken naar je eigen werk als leraar. Zo kun je tegenwoordig ontzettend veel cursussen vinden die draaien om coaching in het primair onderwijs. Tijdens deze verschillende cursussen worden er specifieke aspecten benadrukt die jij tijdens het lesgeven als leraar kunt toepassen. Eén van die cursussen bevat bijvoorbeeld ook de theorie: de 6 rollen van de leraar. Hieronder worden een aantal van die rollen kort toegelicht. 

Je bent als leraar een gastheer of een gastvrouw 

Op het moment dat jij als leraar voor de klas staat, zul je verschillende rollen moeten aannemen. Eén van die rollen is de rol als gastheer of gastvrouw. Als leraar zorg je er namelijk voor dat je al je leerlingen welkom heet in jouw lokaal. De achterliggende reden van deze rol is het feit dat je ten allen tijde goed contact maakt met je leerlingen. Zo is het belangrijk om stille en onzekere leerlingen te zien en in de gaten te houden. Bovendien is deze verwelkoming automatisch ook een goed startsein voor de les zelf van die dag. 

Je bent als leraar een presentator 

Een leraar heeft naast de rol als gastheer ook een andere belangrijke rol, namelijk de rol als presentator. Op het moment dat jij als leraar voor de klas staat, zul je namelijk automatisch ook een vorm van leiderschap uitstralen. Dit komt doordat jij als leraar de orde moet bewaren, zodat jij de leerlingen om de meest effectieve manier iets bij kan brengen. Bij deze rol is het belangrijk dat je als leraar zowel non-verbaal als verbaal de aandacht van de leerlingen kan krijgen en vragen. Daarnaast is het belangrijk dat je ten allen tijde structuur aanbrengt in je lessen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door doelstellingen per les te formuleren. 

Als leraar zijnde ben je een coach 

Naast de eerder genoemde rollen, ben je ook een coach voor je leerlingen. Dit houdt in dat je de leerlingen op zowel groeps- als individueel niveau helpt bij het ontwikkelen van hun zelfregulerend leren. Je kunt de rol als coach vervullen door bijvoorbeeld samen leerdoelen te stellen met de klas. Daarnaast is het ook belangrijk om individuele aandacht te geven aan je leerlingen. Zo kun je ze namelijk individueel coachen en helpen met het behalen van hun leerdoelen. Je zult snel genoeg merken dat je als leraar zijnde eigenlijk dag in dag uit de rol als coach moet vervullen.